Εισήγηση του Αυτόνομου Στεκιού στην εκδήλωση “Η αβάσταχτη βαρύτητα των περιφράξεων- Gentrification: Οι αόρατες περιφράξεις”

Σε συνέχεια μιας σειράς συζητήσεων σχετικά με τα κοινά και τις περιφράξεις, σας καλωσορίζουμε σήμερα σε προβληματισμό πάνω σε ακόμη μια περίπτωση περίφραξης. Ο λόγος για το gentrification ως περίφραξη. Ο όρος gentrification, ή εξευγενισμός στα ελληνικά, αναφέρεται στην διαδικασία αναδιαμόρφωσης του αστικού χώρου μέσα από την στοχευμένη μετατροπή υποβαθμισμένων περιοχών σε κέντρα διασκέδασης, διαδικασία που συνεπάγεται τον εκτοπισμό των κατοίκων. Η διαδικασία αυτή εκτός των άλλων προϋποθέτει την ύπαρξη υποβαθμισμένων περιοχών, οι οποίες, επομένως, κατασκευάζονται. Με άλλα λόγια, υποβαθμίζονται περιοχές προκειμένου να υποβληθούν σε αυτόν τον μετασχηματισμό.

Είναι προφανές, αλλά και σε περίπτωση που δεν είναι θα συζητηθεί στην συνέχεια, ότι το gentrification είναι μια εξαιρετικά βίαια διαδικασία, τόσο με όρους συστημικής βίας(υποβάθμιση περιοχών), όσο και λόγω των πρακτικών που ακολουθούνται για τον εκτοπισμό των κατοίκων και την υφαρπαγή του χώρου τους. Στο σημείο αυτό μπορούμε να φέρουμε πολλά παραδείγματα για γειτονιές που στοχευμένα υποβαθμίστηκαν. Για παράδειγμα στα Εξάρχεια, παρόλο που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει συντελεστεί μια τέτοια διαδικασία “εξευγενισμού”, παρατηρούμε την διαρκή υποβάθμιση τόσο των υλικών υποδομών(ελλιπής φωτισμός), όσο και της ποιότητας ζωής, με την προώθηση της μαφίας στα πέριξ της πλατείας, την ελλειπή καθαριότητα στο λόφο και άλλα προβλήματα που δυσχεραίνουν την ζωή των κατοίκων. Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να ισχυριστούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πρώιμη φάση gentrification στα Εξάρχεια, στο στάδιο της υποβάθμισης. Αυτή, όμως, πάει πακέτο με την αυξημένη αστυνόμευση και καταστολή. Με άλλα λόγια, η διαδικασία αυτή δεν έχει μόνο οικονομικά οφέλη για το κεφάλαιο, αλλά…………………..

Διαβάστε τη συνέχεια της εισήγησης.

This entry was posted in 0. Προκηρύξεις, έντυπα και εισηγήσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *