Η Φέμιν@ tre είναι μια ανοιχτή σε όλα τα φύλα και τις σεξουαλικότητες φεμινιστική ομάδα της Αθήνας που φτιάχτηκε μέσα από διεργασίες ενός έτους, από γυναίκες με διάφορες σεξουαλικότητες, που πολλές συμμετέχουν στον lgbtqi+ χώρο και στον χώρο της αυτονομίας. Το τρίπτυχο, το οποίο απασχολεί την ομάδα, είναι το έμφυλο, ταξικό και φυλετικό ζήτημα ως ένα πολλαπλό σύστημα αναφοράς και καταπιέσεων, αλλά και δυνατοτήτων χειραφέτησης και ύπαρξης. Οι διεργασίες γίνονται τόσο μέσα από τις αναλύσεις της φεμινιστικής πολιτικής θεωρίας, όσο και μέσα από την συμμετοχή της ομάδας στους κινηματικούς αγώνες του φεμινισμού και του ανταγωνιστικού κινήματος.
Η αντίληψη ότι η τάξη αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα, την μόνη μορφή κοινωνικού διαχωρισμού και το βασικό, κρίσιμο και μονοπωλιακό εργαλείο ανάλυσης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, άρα και των αγώνων ενάντια σε αυτόν, αποδείχθηκε όχι απλώς μονοδιάστατη και αποκλειστική αντίληψη, αλλά βαθιά πατριαρχική και φιμωτική για όλα όσα θέτει στο περιθώριο της ιστορίας ο καπιταλισμός, αλλά και η ορθόδοξη μαρξιστική ανάλυση που ακολούθησε παραδοσιακά μεγάλο κομμάτι του κινήματος. Η κατανόηση όλων των διακρίσεων και καταπιέσεων, τόσο από την πλευρά του φυλετικού ζητήματος, όσο και από την πλευρά του έμφυλου ζητήματος, καθώς και από την πλευρά πολλών άλλων ταυτοτήτων (σεξουαλικότητας, θρησκείας, ηλικίας, αρτιμέλειας κλπ.), είναι μια υπόθεση συνολικού αγώνα που απαιτεί την επανατοποθέτηση όλων μας απέναντι στη θεωρία και την καθημερινή μας ζωή, για κάθε μορφή αγώνα.
Ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό δεν μπορεί, σήμερα πλέον, να αντιμετωπίζεται ως ένας απροσδιόριστος, γενικός ταξικός αγώνας, ξέχωρος από τον εντοπισμένο αγώνα των καταπιεσμένων, μαύρων, σκουρόχρωμων ανατολικών, γυναικών, μεταναστών και μεταναστριών, γκέι και λεσβιών, trans ατόμων, μη αρτιμελών κλπ. Η κοινωνική αναπαραγωγή ως κρυφή και απλήρωτη εργασία με τον έμφυλο προσδιορισμό που παίρνει ως γυναικεία, αναπτύσσεται ως μια πατριαρχική διαταξική πλατφόρμα, η οποία αποτελεί ένα από τα πεδία πάνω στα όποια εδράζονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής που και αυτές οργανώνονται έμφυλα.
Αυτή η συνθήκη συναντά τις διάφορες συλλογικές κατηγοριοποιήσεις και τις χωροταξικές μετατοπίσεις τους, όπως των φυλών, των μεταναστών, των εργατικών στρωμάτων που αλλάζουν, ειδικά μέσα στο σημερινό καθεστώς της κρίσης, σε μια μη μονοσήμαντη και μη γραμμική εξίσωση.
Η Φέμιν@ tre επεξεργάζεται και αντιμετωπίζει όλα αυτά διερευνητικά μέσα από το τρίπτυχο πατριαρχία, καπιταλισμός, ρατσισμός στις πολλαπλές τους συνδέσεις ώστε να εντοπίσει τα σημεία της ρήξης με αυτό αλλά και των συναντήσεων με άλλες και άλλους μέσα στο ανταγωνιστικό κίνημα, θέλοντας να ανοίξει τη συζήτηση για τον αντικαπιταλισμό ως ένα φεμινιστικό ζητούμενο και τη συζήτηση για τον φεμινισμό ως ένα αντικαπιταλιστικό αίτημα. Δηλαδή να ξαναβάλει το θέμα της πατριαρχίας στην συζήτηση και την δράση ενάντια στον καπιταλισμό με σύγχρονους όρους.
Η φεμινιστική αντζέντα της ομάδας περιλαμβάνει ένα σύνολο από ζητήματα που εκκινούν από την πολιτική θέση του φεμινιστικού κινήματος ότι το προσωπικό είναι πολιτικό. Από αυτή την πολιτική θέση προχωράμε στην κριτική ανάλυση του ”γυναικείου” και των διάφορων όψεων που παίρνει αυτό, ως ”διαφορές” μεταξύ γυναικών. Η ομάδα διευρευνά τη σημασία εννοιών όπως το σώμα, η σχεσιακότητα, η φαντασία, η επιθυμία κλπ. και βασίζεται στη θέση ευθύνης που παίρνουν οι γυναίκες που συμμετέχουν στην ομάδα για τις θέσεις από τις οποίες μιλούν. Ο φεμινισμός που υπερασπίζεται η ομάδα είναι ο φεμινισμός για όλ@. Και αυτό ως ένα ανοιχτό σύστημα σκέψης και ζωής που ξαναθέτει την προσωπική και συλλογική ελευθερία και αξιοπρέπεια ως κοινό πεδίο αγώνα.
Η συγκατοίκηση στο Αυτόνομο Στέκι παρέχει το βασικό έδαφος αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τμήματα του ανταγωνιστικού κινήματος που για την ομάδα αποτελεί σημαντικό σημείο για την εξωστρέφεια, αλληλοκατανόηση και διάχυση της φεμινιστικής πρόσληψης.
Η δομή της ομάδας στηρίζεται στην αυτοοργάνωση και την αντιεραρχία, με τις συνελεύσεις της να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 9 στο Αυτόνομο Στέκι.
Η προτεινόμενη επικοινωνία με όσ@ επιθυμούν να συναντηθούν με την ομάδα γίνεται μέσω του email: feminatre@espiv.net