ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

kouzina_logo

(Το παρακάτω κείμενο αντανακλά τη συγκρότηση της συλλογικότητάς μας στην τωρινή μορφή της και δημοσιοποιήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη του 2009. Είχε προηγηθεί από τον Μάρτη του ίδιου χρόνου η λειτουργία μας ως Συλλογική Κουζίνα στα πλαίσια της δικτύωσης που είχε συγκροτηθεί εκείνη την περίοδο κάτω από την ομπρέλα Δημιουργικές Αντιστάσεις.)

Περί φαγητού , Συλλογικής Κουζίνας και άλλων δαιμονίων…

Η τροφή για τον άνθρωπο, ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένη με το ένστικτό της επιβίωσης. Η μετατροπή της όμως σε φαγητό αποτελεί μια καταπληκτική διαδικασία που, πέρα από μυρωδιές και γεύσεις, αφηγείται ιστορίες πολιτισμών, κοινωνικών και ταξικών σχέσεων, αποκαλύπτει συλλογικές μνήμες.

Σήμερα, στον τρίτο αιώνα του καπιταλισμού, αποτελεί πεδίο μιας θηριώδους βιομηχανίας που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, αντιμετωπίζει τα ζώα σαν αντικείμενα, εκμεταλλεύεται ληστρικά τους ανθρώπους που δουλεύουν στον κύκλο παραγωγής της τροφής (από τους αγρότες- εργάτες γης μέχρι τους εργαζόμενους/ ες στον χώρο της μαζικής εστίασης), Το φαγητό ακριβοπληρώνεται, η ποιότητά του υποβαθμίζεται, από θεραπευτικό μέσο εξελίσσεται σε νοσογόνο παράγοντα, μετατρέπεται σε μαζική κατανάλωση με χαρακτηριστικά ομοιομορφίας, αποξένωσης, αποκλεισμών και εξουσίας. Την ίδια στιγμή ωστόσο παραμένει και πεδίο κοινωνικού ανταγωνισμού, χώρος όπου μπορούμε να παρέμβουμε με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς, δηλαδή πολιτικούς.

Έτσι πριν μερικούς μήνες στήσαμε την Συλλογική Κουζίνα, ως μια απόπειρα να αντιμετωπίσουμε το θέμα της τροφής όχι ως ατομικότητες ή παρέα, αλλά μέσα από μια ανοιχτή συλλογικότητα στη βάση της αυτοδιαχείρισης, της αυτο- οργάνωσης, της μεταφοράς γνώσεων, εμπειρίας, μνήμης. Μέσα από μια διαδικασία που προσπαθεί ν’ αφήσει πίσω της παγιωμένους ρόλους, εξειδικεύσεις, αξιολογήσεις, διαχωρισμούς και έμφυλες κατασκευές, οργανώνουμε από κοινού το φαγητό μας.

Η Σ.Κ. είναι οι συνελεύσεις της, η προμήθεια των πρώτων υλών, το μαγείρεμα, οι υποδομές της, η απόλαυση του φαγητού, η επικοινωνία γύρω απ’ τα τραπέζια,  η λάντζα, η φασίνα. Είναι οι εκδηλώσεις που θέλουμε να κάνουμε, τα θέματα που επιθυμούμε ν’ ανοίξουμε, η στήριξη και η αλληλεγγύη μας σε άλλα αυτο- οργανωμένα εγχειρήματα, η δικτύωση μας με κάποια απ’ αυτά.

Η απεύθυνσή μας στον κόσμο της γειτονιάς-σπάζοντας έμπρακτα ρατσιστικές συμπεριφορές και στερεότυπα-, σε ανθρώπους που δουλεύουν στα πέριξ, σε φίλους και συντρόφους αποτελεί επίσης κομμάτι της λειτουργίας μας.

Με δεδομένο ότι η τροφή δεν (πρέπει να) είναι εμπόρευμα, το φαγητό μας δεν έχει οικονομικό αντίτιμο. Με την προαιρετική συνεισφορά εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Και μερικές χρήσιμες πληροφορίες…

Μαγειρεύουμε με όσο γίνεται καλύτερα υλικά, όχι όμως κατ’ ανάγκη βιολογικά, γιατί ούτε η τσέπη μας το αντέχει πάντα, ούτε θέλουμε κάτι τέτοιο να αποκλείει κόσμο από την συνεισφορά σε πρώτες ύλες (στόχος μας άλλωστε είναι η δημιουργία του δικού μας «ντουλαπιού» σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό του μενού σε μηνιαία βάση).

Καλοδεχούμενα είναι τόσο προϊόντα όσο και υλικά υποδομής, αλλά η βοήθεια σε πρακτικές δουλειές είναι ζωτικής σημασίας.

Στα μαγειρέματα με κρέας, ψάρι ή ζωικής προέλευσης προϊόντα φροντίζουμε να υπάρχει και γεύμα για vegan.

Λειτουργούμε κάθε Τετάρτη (εκτός από αργίες και σχόλες) στο Αυτόνομο Στέκι, Ζωοδόχου Πηγής 97 και Ισαύρων.  Μαγειρεύουμε από τις 14:30 έως τις 17:30, τρώμε 17:30 με 19:00 και μέχρι τις 20.00 τα πάντα είναι πλυμένα και στη θέση τους, περιμένοντας το επόμενο μαγείρεμα…

Mιας και συμμετέχουμε στους ”Τροφοσυλλέκτες” σας ενημερώνουμε ότι στις ώρες λειτουργίας της Κουζίνας θα συγκεντρώνονται τρόφιμα (συσκευασμένα μακράς διάρκειας) και είδη ατομικής υγιεινής προκειμένου να βοηθηθεί η λειτουργία της αλληλέγγυας δομής. Επίσης, χρήσιμα είναι και είδη γενικής καθαριότητας αλλά για τα τελευταία θα παρακαλούσαμε να επιλέγετε -στο βαθμό που το επιθυμείτε- πρωτίστως ανάμεσα στα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ στα πλαίσια μιας διευρυμένης αλληλεγγύης που υφαίνει δίχτυ ασφαλείας ανάμεσα στους φτωχούς, αξιοπρεπείς, αγωνιζόμενους ανθρώπους.

                  ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
(14:30 ξεκινάμε το μαγείρεμα, 17:30 το φαγητό στο Αυτόνομο Στέκι Ζωοδόχου Πηγής 97 & Ισαύρων)

Leave a Reply

Your email address will not be published.