Πέρα απο τις Γυναίκες Στρατιώτες: Ο φεμινισμός της Rojava.

im_rojavaΗ Rojava, η νέα αυτόνομη κουρδική περιοχή στη Συρία, έγινε ένα οικείο όνομα, το καλοκαίρι του 2014, κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του ισλαμικού κράτους και της κουρδικής YPG ( Μονάδες Λαϊκής Προστασίας) και YPJ (Μονάδες Προστασίας Γυναικών). Ταυτόχρονα, φωτογραφίες από τις ολοκληρωτικά γυναικείες μονάδες των YPJ άρχισαν να εμφανίζονται σε όλα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζοντας τους Κούρδους ως την φεμινιστική εναλλακτική λύση στις άλλες δυνάμεις στην περιοχή. Αυτές οι πηγές των μέσων ενημέρωσης δεν ήταν λάθος, όταν αποκάλεσαν την επανάσταση στην Rojava μια φεμινιστική επανάσταση, ωστόσο, συχνά δεν υπερβαίνουν τις εικόνες των γυναικών στρατιωτών στην κατανόηση του τι σημαίνει φεμινισμός για την Rojava.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιδρυτής της οργάνωσης Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), είναι ο άνθρωπος πίσω από το πρότυπο της δημοκρατικής συνομοσπονδίας, η οποία αποτελεί τη βάση του κυβερνώντος μοντέλου της Rojava. Υποστηρίζοντας ότι η ιστορία του πολιτισμού είναι μία “5000 ετών ιστορία … υποδούλωσης της γυναίκας», ο Οτσαλάν υποστηρίζει ότι «το βάθος της υποδούλωσης της γυναίκας και η σκόπιμη συγκάλυψη αυτού του γεγονότος συνδέεται στενά με την άνοδο στην κοινωνία της ιεραρχικής και κρατικιστικής εξουσίας. ”

Ορίζοντας την απελευθέρωση των γυναικών με τον τρόπο αυτό την συνδέει άρρηκτα με τους αντι-κρατικούς αγώνες. Εγκαταλείποντας τους ρόλους των δύο φύλων που έχουν αποδοθεί σε άνδρες και γυναίκες, αυτό που ο Οτσαλάν αποκαλεί «συνολικό διαζύγιο” των 5000 χρόνων της ιστορίας του πολιτισμού, πηγαίνει χέρι-χέρι με την επανάσταση που συμβαίνει στην Rojava. Ο Οτσαλάν παρουσίασε την “συνολική θεωρία διαζυγίου” το 1997, ωστόσο οι γυναίκες είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν περισσότερο χώρο μέσα στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα πριν από τότε.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: athens.indymedia.org .

This entry was posted in 2. Διαβάσαμε. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *