Ψήφισμα αλληλεγγύης στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ

Τα αρπακτικά επιστρέφουν αλλά οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ δεν είναι αμνοί…

Το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ έχει ζωντανέψει μέσα από τον μακροχρόνιο αγώνα των εργατών της.

Αρνήθηκαν στην εργοδοσία το –ελέω καπιταλισμού– δικαίωμά της να τους πετάξει έτσι απλά στο δρόμο. Αποφάσισαν να λειτουργήσουν κάτω από εργατική αυτοδιεύθυνση το εργοστάσιο, για την κοινωνία, μαζί με την κοινωνία και ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Απέδειξαν ότι η αυτοοργάνωση και η αυτοδιαχείριση της παραγωγής από αυτούς που τη γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους, τους ίδιους τους εργαζόμενους δηλαδή, δεν είναι ουτοπίες, είναι επιλογές ικανές να ικανοποιούν πλατιές κοινωνικές ανάγκες.

Η εργοδοσία , αυτή που βούλιαξε τη ΒΙΟΜΕ, καταδικασμένη για χρέη προς τους εργαζόμενους και στη σκιά για 2,5 χρόνια, έκρινε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγει στο προσκήνιο: η πολιτική άγριας λεηλασίας που εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δίνει προνομιακό πεδίο δράσης σε τέτοιου είδους «επιχειρηματικές» κλίκες.

Με δικαστική προσφυγή που κατατέθηκε ξαφνικά επιχειρεί την επάνοδό της στη διοίκηση του εργοστασίου με σκοπό να το οδηγήσει σε πτώχευση, να αποφύγει « περιττά» έξοδα (καταβολή χρεών σε εργαζόμενους και ΙΚΑ) και να το εκκενώσει από τους εργάτες και τις παραγωγικές υποδομές του. Να ολοκληρώσει με άλλα λόγια αυτό που αποκαλείται «υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα» σε καιρούς καπιταλιστικής κρίσης.

Ο χρόνος ωστόσο δεν δούλεψε για λογαριασμό της: οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ δικτυώθηκαν πανελλαδικά με αγωνιζόμενους ανθρώπους και συλλογικότητες, η φωνή και το παράδειγμά τους έχουν ήδη φτάσει παντού κι έχουν συγκροτήσει ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης που δεν θα επιτρέψει να γυρίσουν τα γρανάζια πίσω στην ακινησία και στο ξεπούλημα.

Στα πρόσωπα των εργατών βλέπουμε τους εαυτούς μας, στον αγώνα τους διαβάζουμε τους δικούς μας μικρούς καθημερινούς αγώνες.

Απαιτούμε την απόρριψη της αίτησης της εργοδοσίας που θα εκδικαστεί στις 8 Ιούλη.

Στηρίζουμε τους εργάτες και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιοι τους όρους εργασίας τους (το τι, πώς και γιατί το παράγουν) αλλά και τη ζωή τους.

Η αλληλεγγύη στην αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ είναι αλληλεγγύη ανάμεσα στους φτωχούς, αγωνιζόμενους, αξιοπρεπείς ανθρώπους γι’ αυτό και θα νικήσει!

                                               ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ
IΟΥΝΗΣ 2014

This entry was posted in 0. Προκηρύξεις, έντυπα και εισηγήσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *