Οικοδομώντας την αυτονομία στην Τουρκία και το Κουρδιστάν: συνέντευξη με την Αναρχική Επαναστατική Δράση (DAF).

dafΜετάφραση από τα Ιταλικά Ν.Χ.

DAF: Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε υπογραμμίζοντας  τη σχέση ανάμεσα στον αγώνα για την ελευθερία στο τέλος της Οθωμανικής περιόδου και τον αγώνα για την ελευθερία του Κουρδιστάν.
Κατά την Οθωμανική περίοδο, οι αναρχικοί οργάνωναν τους εργατικούς αγώνες στις κυριότερες πόλεις: Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Ιστανμπούλ και  Κάιρο.  Παραδείγματος χάρη, ο Μαλατέστα συμμετείχε  στην οργάνωση των βιομηχανικών εργατών στο Κάιρο. Οι απελευθερωτικοί αγώνες στην Αρμενία, τη  Βουλγαρία και την  Ελλάδα είχαν διασυνδέσεις με  αναρχικές ομάδες.  ΟAlexander Atabekian, μια σημαντική προσωπικότητα του απελευθερωτικού αγώνα της Αρμενίας, ήταν ένας αναρχικός που μετέφραζε και διακινούσε (ελευθεριακά) κείμενα στα αρμένικα.  Ήταν φίλος του Κροπότκιν του οποίου διέδιδε τα αναρχικά κείμενα.
Αναφερόμαστε σε αυτά για να υπογραμμίσουμε τη σημαντικότητα των απελευθερωτικών αγώνων και να κάνουμε ένα παραλληλισμό με τη σημαντικότητα της υποστήριξης του αγώνα των Κούρδων.

Corporate Watch: Τι συνέβη στους αναρχικούς  μετά την Οθωμανική περίοδο;
Προς το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β’ κατέστειλε τις δράσεις των αναρχικών στην Τουρκία.  Γνώριζε ποιοι ήταν οι αναρχικοί  και τους επιφύλαξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σκότωσε ή εκτόπισε τους αναρχικούς και ίδρυσε γι’ αυτό το σκοπό μια ειδική αστυνομική υπηρεσία.
Οι αναρχικοί απάντησαν με επιθέσεις στο Ανάκτορο Γιλντίζ (Yildiz Sarayi) και βομβιστικές ενέργειες στην Οθωμανική Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη.
Η μορφή όμως κυβέρνησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν τέλειωσε με τη γέννηση της Τουρκικής δημοκρατίας (republic). Το φέσι από τότε δεν υπάρχει πια, το σύστημα όμως παρέμεινε το ίδιο.
Από την αρχή του (Κεμαλικού) Τουρκικού Κράτους το 1923, πολλοί αναρχικοί και άλλοι ριζοσπάστες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν ή δολοφονήθηκαν. Το CHP, το κόμμα του Μουσταφά Κεμάλ, δεν ανεχόταν καμία αντιπολίτευση και συνέβησαν επίσης  σφαγές Κούρδων.
Από το 1923 έως το 1980 δεν υπήρξε ένα αξιόλογο αναρχικό κίνημα στην Τουρκία εξαιτίας της δημοτικότητας των σοσιαλιστικών κινημάτων και της καταστολής εκ μέρους του κράτους.
Το κύμα των επαναστάσεων από τη δεκαετία του ’60 έως τη δεκαετία του ’80 είχε ένα αντίκτυπο και σε αυτά τα μέρη.  Ήταν τα δραστήρια χρόνια των κοινωνικών κινημάτων. Σ’ αυτή την περίοδο υπήρξαν αντι-ιμπεριαλιστικά επαναστατικά κινήματα  ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ , οργανώσεις νέων, καταλήψεις πανεπιστημίων και αυξανώμενοι εργατικοί αγώνες. Αυτά τα κινήματα  ήταν μαρξιστικά-λενινιστικά ή μαοϊκά, όμως δεν υπήρχαν αναρχικά κινήματα.
Το 1970 ήταν η μακρά περίοδος ενός μεγάλου εργατικού αγώνα.  Εκατομμύρια εργάτες περπάτησαν πάνω από εκατό χιλιόμετρα από το Κοτσαέλι  στην Ιστανμπούλ. Τα εργοστάσια έκλεισαν και όλοι οι εργάτες κατέβηκαν στους δρόμους.

Υπήρχε κάποιο σημάδι του αναρχισμού εκείνη την περίοδο στην Τουρκία;
Εκείνα τα χρόνια μεταφράστηκαν στην τουρκική γλώσσα πολλά βιβλία του ευρωπαϊκού ριζοσπαστισμού, αλλά μόνο 5  βιβλία μεταφράστηκαν για τον αναρχισμό, εκ των οποίων τα τρία ασκούσαν κριτική στον αναρχισμό.
Όμως κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου υπήρχαν πολλά άρθρα στις εφημερίδες. Παραδείγματος χάρη, ένας από τους τρεις εκδότες της εφημερίδας İştirak ήταν αναρχικός. Η εφημερίδα δημοσίευε κείμενα του Μπακούνιν, όπως επίσης άρθρα για τον αναρχοσυνδικαλισμό.

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο oulaloum.espivblogs.net .

This entry was posted in 2. Διαβάσαμε. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *