Παρουσιάζοντας τη συνάντηση των Άλλων.

άλλωνΤο κείμενο που ακολουθεί αποτελεί τον βασικό κορμό των παρουσιάσεών μας στο Ανάκατα και στο Αυτόνομο Στέκι όσον αφορά το εγχείρημα των εκδόσεων των άλλων. Το δημοσιεύουμε ως μια πιο αναλυτική επεξήγηση της ταυτότητάς μας, αλλά και για να σας βάλουμε στο κλίμα των παρουσιάσεων, αυτών που ήδη έγιναν και των άλλων που έπονται:

“Οι Εκδόσεις των Άλλων δημιουργήθηκαν με βάση την ανάγκη μας για έκφραση και δημιουργία. Κάθε κίνησή μας καθορίζεται με όρους εμπιστοσύνης μεταξύ μας, συνδιαμόρφωσης και αυτοδιάθεσης του υλικού μας. Βασικός μας στόχος είναι η εξολοκλήρου διαχείριση, έκδοση και διανομή των δικών μας γραπτών, όντας ανοικτοί με όσους και όσες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με μας. Με όλους τους άλλους”.

Με αφορμή το κοινό μας κείμενο που συνοδεύει την πρώτη μας έκδοση, το Σχεδόν Αδέρφια του Μπάμπη Κολτράνη, αλλά και κάθε επόμενη, προκύπτει μια επίσης κοινή διαπίστωση, ότι αυτό που ίσως να περιγράφει εγχειρήματα σαν το δικό μας και άλλα παρόμοια ή αντίστοιχα είναι η λέξη συνάντηση.

Συνάντηση για μας σημαίνει δύο πράγματα: αφενός ότι οι πιο καλές ιδέες προκύπτουν μέσα από τη συνδιαμόρφωση. Χτίζονται και υλοποιούνται πιο εύκολα όταν είναι αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου και ομαδικής δράσης. Αφετέρου ότι, πολλές φορές, φανταζόμαστε πως, για να δράσουμε πολιτικά ή καλλιτεχνικά, χρειάζεται να κάνουμε κάτι μεγάλο ή και ηρωικό μπορεί. Στην πραγματικότητα, όμως, ίσως δεν είναι οι μεγάλες πράξεις που οδηγούν στις αλλαγές, αλλά οι πολλές μικρές και συλλογικές.

Το «κανένας μόνος του» σκεφτήκαμε ότι ταιριάζει και στη λογοτεχνική μας έκφραση και δημιουργία. Έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να γράφουμε, να στήνουμε και να διακινούμε τα δικά μας γραπτά, να τα βλέπουμε να γίνονται βιβλία και να τα καμαρώνουμε όλοι μαζί.

Είμαστε ένας αρχικός πυρήνας που αποτελείται από τρία άτομα, τον Θωμά Αρμπιλιά, τον Μπάμπη Κολτράνη και τη Χαρά Παπαδοπούλου. Η ομάδα μας έχει ανοιχτά χαρακτηριστικά και ο κύριος συνεκτικός της κρίκος είναι οι μεταξύ μας σχέσεις, που προϋποθέτουν την εμπιστοσύνη και πηγάζουν και από την κοινή μας κουλτούρα. Στην κουλτούρα αυτή εντάσσεται και η επιθυμία μας για εκδόσεις με αισθητική και καλή ποιότητα τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη μορφή. Για την προσεγμένη σχεδίαση και την αισθητική της έκδοσης εγγυάται ο Φίλιππος Γαρδέλης, φίλος που σχεδιάζει και σελιδοποιεί τα βιβλία μας, πλαισιώνοντας και ενθαρρύνοντας έτσι το εγχείρημα.

Προφανώς και δεν φιλοδοξούμε στη συμμετοχή σε κάποιον λογοτεχνικό κανόνα, εξάλλου, αν αυτά που γράφουμε έχουν κάποια αξία, αυτή θα είναι αν κι εσείς βρείτε κάπου τον εαυτό σας και τις σκέψεις σας μέσα στα κείμενά μας. Ιδού και πάλι η μαγική συνάντηση. Οι ιστορίες των ανθρώπων και η αφήγησή τους δίνουν στο άτομο φωνή και αξιοπρέπεια, και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να ακούγονται. Και γιατί όχι και οι φανταστικές, ή οι μετρίως αληθινές.

Άλλος ένας λόγος που μας οδήγησε να διαλέξουμε αυτόν το δρόμο, της συλλογικής και ατομικής έκφρασης ταυτόχρονα, σε μια ευτυχή εκδοχή τους, είναι για να έχουμε την ευκαιρία εμείς και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε αυτά που πιστεύουμε και μας εκφράζουν να καταφέρουν να βγάλουν από τα συρτάρια τους τετράδια και από τους υπολογιστές αρχεία με τα γραπτά τους, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν μια περιουσία σε εκδοτικούς οίκους, που έχουν κάνει μόδα την έκδοση πρωτοεμφανιζόμενων με το αζημίωτο, σε μια σχέση σχεδόν εκμεταλλευτική.

Είμαστε ανοιχτοί σε όσους και όσες θέλουν να βγάλουν τη δουλειά τους προς τα έξω, πάντα με κριτήριο τη συνεργατικότητα, τις κοινές καταβολές και τη διάθεση για προσωπική εργασία, ακόμη κι αν δεν έχουν τη θέληση ή τη δυνατότητα να ενταχτούν μακροπρόθεσμα στο εγχείρημα ως νέα ενεργά μέλη. Βέβαια, δεν είναι απίθανο η πρότασή μας να ανοίξει και σε άλλους την όρεξη για κάτι ανάλογο δικό τους.

Όταν συμμετέχει πάντως κανείς μαζί με τους άλλους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, δεν φέρει πια τον βαρύ τίτλο ενός διανοούμενου ή συγγραφέα ή ποιητή. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να είμαστε εκτός πραγματικότητας τόσο όσο χρειάζεται για να διατηρούμε τη δημιουργική μας φαντασία, αλλά και να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα.

Απόφασή μας είναι να δώσουμε έμφαση στη διανομή των εκδόσεών μας χέρι με χέρι. Εντούτοις, θεωρούμε πως σημαντική και ενισχυτική του εγχειρήματός μας είναι η συνεργασία μας με ομάδες και βιβλιοπωλεία που προωθούν αυτόνομες και ανεξάρτητες εκδόσεις, γι’ αυτό και δεν διαλέξαμε να δώσουμε αντίτυπά μας σε μεγάλα βιβλιοπωλεία.

Οι εκδόσεις μας διακινούνται σε ενιαία τιμή, τέτοια που να μας επιτρέπει να συνεχίσουμε από την πρώτη και στις επόμενες. Διαλέξαμε την ενιαία τιμή γιατί μας ταιριάζει ως εγχείρημα. Διακριτικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομάδας μας είναι ότι στην ουσία η μια έκδοση θα χρηματοδοτεί την επόμενη, οπότε δεν υπάρχει προσωπικό όφελος, καθώς δεν θέλουμε να βιοποριστούμε από αυτό το εγχείρημα. Ό,τι έχουμε ως έσοδο, δηλαδή, πηγαίνει στο κόστος της επόμενης έκδοσης. Δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση να προσθέσουμε άλλον ένα εκδοτικό οίκο στους ήδη υπάρχοντες, γι’ αυτό και δεν μπήκαμε στη διαδικασία να αποκτήσουμε εμπορική ταυτότητα (ΑΦΜ κτλ.).

Κλείνοντας, θέλουμε να ξέρετε ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε κριτική, καθώς και σε ιδέες και προτάσεις, τόσο σε επίπεδο συζήτησης όσο και με τα προσφερόμενα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου μας βρίσκετε.

Οι Εκδόσεις των Άλλων
ekdoseistonallon.wordpress.com

This entry was posted in 9. Άλλων. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *