Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες : οι διεκδικήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται.

Οι εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΠ ένα χρόνο μετά την απεργία
Και οι διεκδικήσεις συνεχίζονται…

Οι συνθήκες εργασίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) έχουν καταγγελθεί από τα Σωματεία μας και στο παρελθόν (βλ. ενδεικτικά εδώ και κοινή ανακοίνωση εδώ), με αποκορύφωμα την απεργία την οποία προκηρύξαμε από κοινού το Δεκέμβριο του 2014, με την οποία πετύχαμε να ανακληθούν τελευταία στιγμή οι απολύσεις τεσσάρων συναδέλφων μας που είχαν ήδη δρομολογηθεί. Ωστόσο, οι χρόνιες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων και την υπογραφή συμβάσεων εργασίας, καθώς και οι διακρίσεις στην αμοιβή και το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων συνεχίζονται. Η πρακτική αυτή αποτελεί απαράδεκτη διάκριση μεταξύ των εργαζομένων και απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΠ.

Συγκεκριμένα, παρά την κάποια βελτίωση στην καταβολή της μισθοδοσίας, οι καθυστερήσεις εξακολουθούν να αγγίζουν τους 3 μήνες, αναλόγως το πρόγραμμα, στο οποίο απασχολείται ο κάθε εργαζόμενος. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΣΠ προχώρησε πρόσφατα σε προσλήψεις επαγγελματιών ίδιας ειδικότητας, με διαφορετικό ασφαλιστικό καθεστώς, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να αναγκασθούν να αυτασφαλισθούν στον ΟΑΕΕ, παρά τον ξεκάθαρα εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασίας τους. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι κάποιοι από τους νέους συναδέλφους να μην λαμβάνουν δώρα και επιδόματα, να έχουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και να μην απολαμβάνουν και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από την σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Τα παραπάνω καταγγείλαμε σε κοινή μας επιστολή προς το ΔΣ του ΕΣΠ, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που χρηματοδοτεί κάποια από τα εν λόγω προγράμματα. Ωστόσο, η Διοίκηση του ΕΣΠ, πιστή στην απαξιωτική αντιμετώπιση των εργαζομένων της και των συνδικαλιστικών σωματείων, δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει, αγνοώντας τόσο το κοινό μας κάλεσμα για λήψη διορθωτικών μέτρων, όσο και τα πάγια αιτήματα των εργαζομένων στο ΕΣΠ σχετικά με κρίσιμα εργασιακά ζητήματα.

Επιμένουμε και διεκδικούμε:
Υπογραφή συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στην πραγματική σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων και, συγκεκριμένα, συμβάσεις αορίστου -αντί ορισμένου- χρόνου, καθώς και εξαρτημένης εργασίας.
Υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην έναρξη της εργασιακής σχέσης και, σε κάθε περίπτωση, εγκαίρως, καθώς και απαλοιφή καταχρηστικών όρων από αυτές (π.χ. του όρου περί μη δικαιώματος απαίτησης αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης).
Κατάργηση των διακρίσεων, ίση μισθολογική μεταχείριση για εργαζομένους με ανάλογα προσόντα και εφαρμογή του ευνοϊκότερου ασφαλιστικού καθεστώτος, που ήδη ισχύει για κάποιους, σε όλους τους εργαζομένους.
Έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως της ροής χρηματοδότησης και του εκάστοτε προγράμματος απασχόλησης

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)
Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΣΠ.

This entry was posted in 8. Υλικό Ομάδων στο Στέκι. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *