Διαπαιδ-ΑΓΩΓΗ-ση σε εργαζόμενους με την «ευγενική χορηγία» τεσσάρων ΜΚΟ.

Τον Απρίλιο του 2010 ιδρύσαμε το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ, στο πλέον δυσμενές πολιτικό τοπίο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός αυτοτελούς, οργανωμένου και ισχυρού συλλογικού υποκειμένου των εργαζομένων στον κλάδο. Για να το πούμε απλά, για να δώσουμε φωνή στους εκατοντάδες εργαζομένους και εργαζόμενες ενός κλάδου που αποτελεί προνομιακό πεδίο καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, μέσω της επίκλησης σκοπών άξιων υποστήριξης από την κοινωνία και για την ανακούφιση αυτής.

Τα τελευταία πέντε χρόνια πολύς δρόμος διανύθηκε.Το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για την ανάδειξη της εργασιακής συνείδησης σε έναν κλάδο όπου οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αντιμετωπίζονταν σαν εθελοντές ή συνεργάτες, ενώ κάθε εργατική διεκδίκηση θεωρούταν αδιανόητη.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή ήταν η στοχοποίηση των μελών μας, αλλά και όλων των εργαζομένων που διεκδίκησαν το σεβασμό των ελάχιστων εργασιακών τους δικαιωμάτων, από τις διοικήσεις των ΜΚΟ, από τους προνομιούχους εκφραστές της «ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών». Συγκεκριμένα, οι διοικήσεις των ΜΚΟ –η εργοδοσία, δηλαδή- επιδόθηκαν σε ένα «κυνήγι μαγισσών», αναζητώντας τα μέλη του σωματείου μας, απειλώντας με «εξοστρακισμό» όχι μόνο από την εκάστοτε οργάνωση, αλλά και από τον κλάδο, όλων των εργαζομένων που θα ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση.

Για να γίνει σαφές, οι ίδιες οργανώσεις που λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την προστασία και συνδρομή προσφύγων (δηλαδή ανθρώπων που διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις) και για να δώσουν βήμα έκφρασης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, απαγορεύουν στους ίδιους τους εργαζομένους και τις εργαζόμενές τους την ανάπτυξη οποιασδήποτε πολιτικής ή συνδικαλιστικής δράσης. Για εμάς ο «κλεφτοπόλεμος» τελείωσε. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με στοιχεία…

Διαβάστε τη συνέχεια της ανακοίνωσης
του Σωματείου Βάσης Εργαζομνένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)
τηλ. 6947596967, e-mail: info@svemko.net .

This entry was posted in 8. Υλικό Ομάδων στο Στέκι. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *