Ανακοίνωση της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες

Η δράση μας στη Μυτιλήνη και η δική μας ανάγνωση του προσφυγικού.

Μυτιλήνη

Καθώς η προσφυγική κρίση βαίνει εντεινόμενη, οι ροές στα νησιά, στην Αθήνα και στα σύνορα συνεχίζονται αμείωτες και οι ενέργειες των κρατικών και διεθνών φορέων για την αντιμετώπιση των οξέων προβλημάτων παραμένουν εξοργιστικά υποτυπώδεις και ελλιπείς, η συνέλευση της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση της στη Λέσβο, νησί από όπου περνάει σε ευρωπαϊκό έδαφος μεγάλος αριθμός προσφύγων. Πέρα από τις αποστολές ρούχων, καθημερινών αναλώσιμων και τροφίμων στο νησί, από την αρχή του μήνα η Πρωτοβουλία έχτισε δομές στη Σκάλα Συκαμινιάς –αντίστοιχες με αυτές του Πεδίου του Άρεως– οι οποίες πλαισιώθηκαν και λειτουργούν από άτομα της Πρωτοβουλίας σε κυλιόμενη βάση.

Στις 02/10/2015, δέκα μέλη της Πρωτοβουλίας έφτασαν στο νησί με σκοπό να ενισχύσουν τις όποιες δράσεις είχαν αναπτυχθεί στα πλαίσια της πραγματικής υποδοχής των προσφύγων εντός της Ευρώπης. Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αγκαλιά», αναλάβαμε το πόστο στη Σκάλα Συκαμινιάς, σ’ ένα πλάτωμα σε απόσταση 300 μέτρων από το χωριό. Στις διπλανές παραλίες και στο λιμάνι του χωριού φτάνουν κατά δεκάδες ημερησίως τα φουσκωτά με τους πρόσφυγες. Σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει να πούμε ότι η αποστολή στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της«Αγκαλιάς», η οποία κάλυψε τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μετακίνησης των ατόμων της Πρωτοβουλίας που βρέθηκαν εκεί, αποδεχόμενη εξαρχής και πλήρως τον τρόπο και το πλαίσιο δράσης της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας, χωρίς περαιτέρω εμπλοκή της, πλην της διάθεσης των συγκεντρωμένων ειδών στις αποθήκες της αλλά και των ανθρώπων της που θέλησαν να συνδράμουν.

Με πρόσφατη και εμπεδωμένη την επιχειρησιακή τεχνογνωσία της Πρωτοβουλίας από το Πεδίον του Άρεως και τη Βικτώρια, η δράση μας ήταν ακαριαία. Η πρώτη δομή που στήθηκε ήταν αυτή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,………………………………..συνέχεια

This entry was posted in 2. Διαβάσαμε. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *