Η μπάλα στο δικό μας γήπεδο

Η διαπραγμάτευση τελείωσε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προφανώς έκανε πίσω σε πολλές από τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Η συμφωνία, έτσι όπως καταγράφεται στο κείμενο που εξέδωσε το eurogroup, είναι εντέχνως ασαφής και η κάθε πλευρά μπορεί να την ερμηνεύσεις αλλά και να την πασάρει στο εσωτερικό της χώρας της όπως την συμφέρει.
Προφανώς κάποια πράγματα θα διευκρινιστούν την Δευτέρα στο υπόμνημα που θα καταθέσει η κυβέρνηση, εκεί θα φανούν και τα περιθώρια που έχει να ασκήσει την πολιτική για την οποία την ψήφισε το 34,6.
Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε και εμείς την δικιά μας ερμηνεία. Ο λαός και η εργατική τάξη, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι αποκλεισμένοι και οι περιθωριοποιημένοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα αν υπάρξει απουσία ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος, αν αυτό δεν μπολιαστεί από την αμφισβήτηση του ίδιου του καπιταλισμού και δεν χαράξει μια εναλλακτική προοπτική.
Δεν έχει κανένα νόημα να μείνουμε σε μια γενικόλογη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια μίζερη και αναποτελεσματική γκρίνια. Πρέπει να μετουσιώσουμε την κριτική μας και την απόρριψη ενός λαίτ μνημονίου σε άμεσο «πρόγραμμα πάλης» το οποίο θα είναι η δικιά μας ερμηνεία της διαπραγμάτευσης. Η δικιά μας ερμηνεία, το δικό μας μήνυμα προς ντόπια και ξένα αφεντικά είναι απλό και περιεκτικό: άμα η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί, εμείς και θέλουμε και μπορούμε:

1- άμεση κινητοποίηση των αγωνιστικών Σωματείων Βάσης και πρωτοβάθμιων για την κατοχύρωση του δικαιώματος υπογραφής ΣΣΕ και της μετενέργειας και την αύξηση του βασικού μισθού στα 750. Καθώς και για υπογραφή ΣΣΕ που να κατοχυρώνουν τουλάχιστον τα 750. Κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων σε χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους.
2- άμεση κινητοποίηση για την εδώ και τώρα κατάργηση των Κέντρων Κράτησης των στρατοπέδων, του δικαιώματος στη ιθαγένεια των β γενιάς μεταναστών, την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, την κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνου.
3- Άμεση Δράση για την ντε φάκτο εδώ και τώρα κατάργηση του 5ευρού στα Νοσοκομεία και της επιβολής της δωρεάν περίθαλψης ανασφάλιστων και άνεργων.
4- Άμεση Δράση για την αποτροπή πλειστηριασμών και κατασχέσεων σπιτιών από τράπεζες και εφορίες.
5- Καταλήψεις δημόσιων άδειων κτηρίων για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των χιλιάδων άστεγων. Καταλήψεις για την δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων χώρων ικανοποίησης ευρύτερων κοινωνικών αναγκών (στέγαση δομών αλληλεγγύης, Λαϊκών Συνελεύσεων και αγωνιστικών εγχειρημάτων)
6- Ενίσχυση- στήριξη της οικονομίας των από κάτω: καταλήψεις- αυτοδιαχείρηση επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο, συνεργατικών εγχειρημάτων είτε επιλέγουν να έχουν νομικό πρόσωπο είτε όχι (ιδιαίτερα των δεύτερων).
7- άρνηση πληρωμής φόρων όσο δεν κατοχυρώνεται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και δεν φορολογείται αναλογικά η μεγάλη περιουσία, τα επιχειρηματικά κέρδη και οι οφ σορ εταιρίες.
8- κινητοποίηση και διαδηλώσεις για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, την διάλυση της ομάδας Δ και των ΜΑΤ.
9- Επέκταση των Κοινωνικών δομών και δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, προάσπιση του αυτόνομου χαρακτήρα τους από το κράτος και διεύρυνση της κινηματικής τους φυσιογνωμίας
10- Κινητοποιήσεις για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιων αγαθών, αγώνας για την διεύρυνση του χαρακτήρα τους ως Κοινά, πέρα από την εμπορευματική ανάπτυξη και την ιδιοκτησιακή λογική του κεφαλαίου και του κράτους.
11- δικτύωση, συντονισμός , κοινή δράση ιδεολογικών ρευμάτων, πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, κινηματικών συσσωματώσεων και εργατικών μορφών πάλης που έχουν αυτό τον προσανατολισμό.

Κώστας Σβόλης
Φλεβάρης 2015

This entry was posted in 2. Διαβάσαμε. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *