Claude Lelouch – C’était un rendez-vous (‘Ηταν ένα ραντεβού – ταινία μικρού μήκους, 1976)

Η ταινία μικρού μήκους “C’était un Rendez-vous” γυρίστηκε στο Παρίσι το 1976 από το γνωστό σκηνοθέτη Claude Lelouch.

Ένα αυγουστιάτικο πρωινό (05:30) του 1976, ένα αυτοκίνητο ξεχύνεται στους δρόμους του Παρισιού, περνώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα -που κάποιες φορές αγγίζει τα 225 χλμ την ώρα- από τα γνωστότερα σημεία της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της οκτάλεπτης κούρσας, ο οδηγός του αυτοκινήτου (του οποίου δε βλέπουμε ποτέ το πρόσωπο) περνάει συνεχώς με κόκκινο, οδηγεί αντίθετα σε μονόδρομους, καβαλάει το πεζοδρόμιο για ν’ αποφύγει ένα απορριμματοφόρο. Ο μόνος ήχος που ακούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας είναι αυτός του κινητήρα, των αλλαγών ταχυτήτων και των λάστιχων που στριγγλίζουν.

Πού καταλήγει όμως αυτή η φρενήρης κούρσα; Μα πού αλλού; Σε ένα ραντεβού…

Η ταινία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί μυθικές διαστάσεις για τους απανταχού λάτρεις της ταχύτητας. Στην ουσία αποτελεί ένα οκτάλεπτο μονοπλάνο που γυρίστηκε μέσω κάμερας προσαρμοσμένης στον μπροστινό προφυλακτήρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία που ακολουθεί την ταινία σχεδόν 40 χρόνια μετά, ο ίδιος ο Lelouch οδηγούσε το αυτοκίνητο και συνελήφθη από την αστυνομία με το που τέλειωσε το γύρισμα. Είναι όμως τελικά η ταινία ένας ύμνος στην ταχύτητα; Για μας αποτελεί ύμνο στον έρωτα, στην ορμή εκείνη που επιτάσσει να μη χρειαστεί να είσαι ούτε δευτερόλεπτο μακριά από το αντικείμενο του πόθου…

http://vimeo.com/86448242

This entry was posted in 3. Είδαμε και Ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *