Μια μπροσούρα πριν τον μεγάλο πόλεμο

Ένα ντοκουμέντο από το 1934 για τον φασισμό και τον επερχόμενο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο καθώς και την θέση του ελληνικού κράτους σε αυτόν.

Λεπτομέρεια από πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη", 22 Οκτωβρίου του 1933

Λεπτομέρεια από πρωτοσέλιδο του “Ριζοσπάστη”, 22 Οκτωβρίου του 1933

Όσα ακολουθούν είναι ένα ντοκουμέντο που έπεσε στα χέρια μας καθώς ψάχναμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν γύρω από το Συνέδριο των φασιστικών οργανώσεων του 1934. Είναι η εισήγηση του Μ. Υδραίου στην “1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Εργατών και Αγροτών Ανταποκριτών του Ριζοσπάστη”. Η συνδιάσκεψη έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1934 στην Αθήνα και η μπροσούρα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σε δύο συνέχειες στις 7 και 11 Νοεμβρίου του 1934.

Όπως θα δείτε, σε αυτή τη μπροσούρα ο Υδραίος, ένα ξεχασμένο πλέον στέλεχος του ΚΚΕ, προέβλεψε με σχεδόν μονολεκτική ακρίβεια, με αξιοθαύμαστη επιμονή και εμφανώς σταλινική φρασεολογία, τόσο το μέλλον του ελληνικού κράτους όσο και την παγκόσμια ιστορία. Γιατί κατά τη γνώμη του Υδραίου το μέλλον ήταν ξεκάθαρο: “φασιστική διχτατορία” στο εσωτερικό και παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο εξωτερικό. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, τα χρόνια που ακολούθησαν τη δημοσίευση αυτής της μπροσούρας είναι τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά και της εμπλοκής του ελληνικού κράτους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή τα πράγματα εξελίχθηκαν ακριβώς σύμφωνα με τις προβλέψεις που θα διαβάσετε παρακάτω…

Διαβάστε τη συνέχεια της μπροσούρας εδώ

This entry was posted in 2. Διαβάσαμε. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *