Η εξέγερση του Λος Άντζελες 1992 (αφιέρωμα της ραδιοφωνικής εκπομπής “Ιστορίες στον δρόμο για την ουτοπία” του 98fm)

Στις 3 Μαρτίου 1991, ο αφροαμερικανός εργάτης οικοδομών Ρόντνεϊ Κινγκ ξυλοκοπείται βάναυσα από αστυνομικούς, μετά από καταδίωξη με αυτοκίνητα στους δρόμους του Λος Άντζελες.

Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Τζορτζ Χολλιντέϊ, καταγράφει από το μπαλκόνι του σε βίντεο τον ξυλοδαρμό. Το βίντεο δείχνει 5 αστυνομικούς να περικυκλώνουν τον Κινγκ και αρκετοί από αυτούς να τον χτυπούν επανειλημμένα. Παρόντες ήταν και άλλοι αστυνομικοί οι οποίοι παρακολουθούσαν τον ξυλοδαρμό χωρίς να επεμβαίνουν. Το βίντεο γρήγορα αναμεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας οργή ειδικά σε πόλεις και περιοχές των ΗΠΑ όπου η ρατσιστική συμπεριφορά των λευκών (αστυνομικών και μη) και η άσκηση βίας προς τους αφροαμερικανούς αποτελούσαν καθημερινότητα.

0430-riots04

Στη δίκη που ακολούθησε, οι 4 αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για τον ξυλοδαρμό του Κινγκ αθωώθηκαν πανηγυρικά. Η αθώωσή τους πυροδότησε την εξέγερση στο Λος Άντζελες κατά την οποία 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2 χιλιάδες τραυματίστηκαν. Μικρότερης κλίμακας εξεγέρσεις ξέσπασαν στο Σαν Φρανσίσκο, το Λας Βέγκας, την Ατλάντα και το Τορόντο (Καναδάς). Φυσικά, η “έννομος τάξις” αποκαταστάθηκε τελικά μέσω της επέμβασης του στρατού και της εθνοφρουράς…

Ακούστε την εκπομπή-αφιέρωμα για την εξέγερση του Λος Άντζελες και διαβάστε εδώ τους στίχους των τραγουδιών που περιλαμβάνονται στην εκπομπή.

This entry was posted in 3. Είδαμε και Ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *